Facebook     Spotify     iTunes


 
 

HEM     BIOGRAFI     MUSIK     STIPENDIUM     PRESS & KONTAKT

HEM     BIOGRAFI     MUSIK    STIPENDIUM     PRESS & KONTAKT


 
 

Biografi


Här finner du massor av karameller och höjdpunkter från Lottas karriär. Klicka på bilderna för att förstora och visa bildspel.

Hittar du någonting du vill dela och diskutera med andra Lotta-fans? Besök Lottas Facebook-sida.

Fortsätt nedåt för att hoppa in i biografin.

1960

1963 – Föds

Charlotte Pedersen föds den 5 mars 1963 i Överkalix. Mamma Maj arbetar som sjuksköterska, pappa Lennart som jägmästare och storasyster Annika är tre år äldre. Hon döps av sin farfar, Erling Pedersen. När Lotta är ett halvår flyttar familjen till Lycksele.

1968 – Första instrumentet

Flyttlasset går vidare till Pajala. På sexårsdagen får Lotta sitt första instrument – ett piano som hennes farfar ger henne. Pianot blir snabbt en favorit hos Lotta som spenderar mer och mer tid vid tangenterna. Den första melodi hon lär sig är Carl Jularbos "Drömmen om Elin".

»Mamma har berättat för mig att efter att pianot kom in i vårt hem behövde hon inte göra mig glad längre, när jag var ledsen gick jag till pianot och spelade mig glad.«

»Smörbollshavet framför vårt hem i Pajala. Annika och jag plockar en bukett till Annikas fröken för det är första dagen på höstterminen. Själv var jag för liten (sex år) för skolan och fick vara hemma med mamma och taxen Tullie på Jägershult, två kilometer utanför Pajala.«

1970

1970

1970 – "Musikförskolan"

När kommunala musikskolan startar i Pajala får Lotta en plats. Hon vill egentligen spela trumpet, men det blir tvärflöjt och piano istället.

»Skolåren gick och min pappa var lite bekymrad, han tyckte att det lät konstigt när jag sjöng. Vid något tillfälle tog pappa kontakt med min lärare för att prata om min sång. Göran slog fast: ”Du behöver inte vara orolig, det kommer ordna sig.” Tydligen lät det som att jag sjöng opera.«

1975 – Ny flytt och ny roll

Familjen flyttar söderut till Laxå i Närke. Lottas liv är fyllt av pianospelande och sång. Tvärflöjten har dock bytts ut mot rollen som tamburmajor, då hon ansågs vara för dålig på instrumentet.

1979 – En nervös sommar

»Allt höll på att gå åt pipsvängen. Jag ville söka in till musikgymnasiet i Karlstad och min SYO-konsulent berättade inte att man kunde söka in med inträdesprov på musikaliska kunskaper, så jag sökte på betyg. Jag hade 4,4 i betyg, efter att min religionslärare fick reda på att jag rökte och bestämde han sig för att sänka min 5:a till en 4:a. Det var 4,5 som gällde för att komma in på musiklinjen, det var kört.

I april fick jag fått reda på att jag inte skulle komma in. Jag bestämde mig för att hoppa av skolan och jobba istället. Jag har jobbat varje sommar från det året jag fyllde 13. Jag har staplat torv, jobbat som kantor, plockat jordgubbar och jobbat som brickflicka och diskerska, hotellstäderska, kock och kallskänkaEsso Motorhotell, där jag gjort allt utan att jobba i receptionen.

Till slut kom ändå ett kuvert. Det var två veckor innan terminsstarten och pappa var tidigt hem från jobbet för att vara med öppna det. Jag var jättelycklig

✹ 1980 ✹

1980
Första TV-framträdandet

Lotta och två studiekamrater, Agneta och Anna, vinner en talangtävling vid namn Nya ansikten. Förstapriset är att få framträda i programmet Nygammalt vilket de gör under namnet Trioala. Efter framträdandet får Lotta plats i TV-programmets kör.


Från The Rocky Horror Show 1983

»När vi gjorde det absolut första Lotta på Liseberg bjöd jag in flickorna, Agneta och Anna, och visade klippet från när vi sjöng i tv och så sjöng vi ihop igen, bara Beatles-låtar.«

1982
Polis eller musiker?

Under sista året på gymnasiet bestämmer sig Lotta för att lägga ner musiken och satsa på polisyrket istället. Men efter att en lärare på musiklinjen övertalat henne att söka in till Musikaliska Akademin i Stockholm blir det till slut musik som gäller i alla fall. Hon och vännen Agneta Skoglund blir båda antagna till skolan och flyttar till huvudstaden tillsammans. Under sin tid på utbildningen uppträder hon bland annat i The Rocky Horror Show.

1983
Studiopremiär

Lotta körar på låten Diggi-loo diggi-ley. Det är första gången hon sjunger i en studio. Producent för skivan är Lottas blivande man Anders Engberg.

»När jag kom in på musikhögskolan tycke jag att jag var så duktig att jag skolkade för första gången i mitt liv. Jag gjorde det rejält dessutom, jag tog 14 dagar ledigt och åkte till Cypern. Det blev världens rabalder.«

1984
Första Melodifestivalen

Tillsammans med Göran Folkestad ställer Lotta upp i Melodifestivalen med låten Sankta Cecilia. Duon slutar på en andra plats i tävlingen, som hålls i Lisebergshallen. Vinner gör bröderna Herreys med Diggi-loo diggi-ley.

1983
Hallå där, köp blåbär

Lotta uppträder i Hallå där, köp blåbär – ett barnprogram som sänds i SVT. Här sjunger hon bland annat med Berndt Egerbladh och Robert Wells.

1984
ESC med Herreys

Lotta följer med Melodifestival-vinnarna Herreys till Luxemburg och körar i Eurovision Song Contest. I kören finns låtens producent Anders Engberg. Låten vinner tävlingen, Lotta och Anders blir ett par och förlovar sig senare samma år.

»Jag körade hur mycket som helst. Vi åkte till Ryssland och sjöng med Bobby Socks och Herreys. Totalt gjorde vi 55 jobb under den första sommaren med Herreys. Jag blev erbjuden skivkontrakt, men tackade nej eftersom jag ville syssla med "seriös" musik. När jag sen spelade in min första skiva några år senare blev det Fyra bugg ...«

1985
Ny körinsats

Lotta är återigen tillbaka i Melodifestivalen, den här gången som körare bakom Kikki Danielsson när hon tävlar med låten Bra vibrationer.

»När det stod klart att Kikki hade vunnit viskade hon till mig att hon var gravid.«

1986
Gifter sig med Anders

Lotta tar examen från Musikaliska Akademin i Stockholm och gifter sig senare med Anders. Några år framåt spelar och sjunger Lotta i Stefan Borsch och Anders Engbergs orkester.

1987
Vinner Melodifestivalen

Med Fyra bugg och en Coca-Cola tar Lotta hem segern i Melodifestivalen. Strax därefter föds Lottas första dotter, Malin. När Malin är åtta dagar gammal reser de till Bryssel för att delta i Eurovision Song Contest. Där ändras titeln till Boogaloo (dansar rocknrolla), eftersom SVT inte får gynna enskilda företag. Låten slutar på tolfte plats. Efter ESC blir det sommarturné som inleds vid hemorten Pajala.

»På efterfesten vann jag en synth från Yamaha. Alla utom den nyblivna mamman var på den stora festen, hon försökte nämligen få igång amningen på hotellrummet. Vi har kvar synthen i studion och använder den fortfarande när vi spelar in.«

Efter Eurovision

»När vi kom hem igen fanns det varken någon skiva eller turné planerad. Jag och Anders gjorde skivan Mig och så skulle det vara sommarturné. Min enda önskan den sommaren var att turnén skulle starta på Tärendöholmen i Pajala.

Det blev publikrekord med nästan 7 000 i publiken, alla var där. Pajalafickan hade ju vunnit. Det var helt puckat att stå där första gången som solist, Malin var två månader gammal och jag skulle vara stjärnan. Jag var urusel och fick mycket riktigt dåliga recensioner.

Av journalisten Måns Ivarsson fick jag en överkorsad geting i betyg, det var min första recension. I ingressen skrev han: ”Jag satte mig på tåget till Pajala med Led Zeppelin i öronen för att recensera Lotta Engbergs sommarturné”.

Det blev debatt i tidningarna, man kan inte skicka vem som helst för att recensera dansband och om man lyssnar på Led Zeppelin ska man inte lyssna på Lotta, tyckte läsarna. Expressen bad om ursäkt med en blombukett.«


1988
Melodifestivalen med Triple and Touch

Lotta, som inte trivs i rollen som soloartist, är med i Melodifestivalen på nytt. Den här gången uppträder hon tillsammans med Triple and Touch. Deras låt 100 % kommer trea. Vinner gör Tommy Körberg med Stad i ljus.

1989
Ett dansband föds

Lotta och Anders Engbergs orkester startar och gör stor succé. På dansbanorna samlas hundratals stillastående personer framför scenen för att lyssna (»vilket den dansande publiken kanske inte var så glada över«). Bandet spelar ihop fram till 1994 då Lotta Engbergs orkester bildas. .

1989
Familjen växer

I oktober får Lotta och Anders sin andra dotter, Amanda.

1990


1990
En gång till

För femte gången på sju år står Lotta på scen i Melodifestivalen. Låten En gång till slutar på åttonde plats. Vinner gör Edin-Åhdal med Som en vind.

1990
En gång till

För femte gången på sju år står Lotta på scen i Melodifestivalen. Låten En gång till slutar på åttonde plats. Vinner gör Edin-Åhdal med Som en vind.

1993
Kär och galen

Blir programledare för Kär och galenTV4. Programmet är en succé och sänds fram till 1995.

1993
Kär och galen

Blir programledare för Kär och galenTV4. Programmet är en succé och sänds fram till 1995.

»TV4 gjorde något helt nytt, de lät kända människor vara programledare och jag gjorde debut. På stan slutade folk sjunga Fyra bugg när de såg mig och började nynna på Kär och galen. Jag har fortfarande kontakt med flera av paren som medverkade.«

1993
Årets dansband

Lotta och Anders Engbergs orkester vinner en grammis för Årets dansband.

1996
Comeback i Melodifestivalen

Ställer upp i Melodifestivalen med Juliette och Jonathan som placerar sig på tredje plats. Vinner gör One More Time med Den vilda.

1996 – Fem i topp

Lotta blir programledare för det nya programmet Fem i toppTV4. Programmet är en topplista med de mest populära låtarna för tillfället.

1997
Pengarna tillbaka

Byter tv-kanal och blir programledare för underhållningsprogrammet Pengarna tillbaka i Kanal 5.

1997
Åh vad jag älskade dig just då

Lotta Enbergs orkester vinner Se & Hörs tv-sända meloditävling med låten Åh vad jag älskade dig just då.

1997
Åh vad jag älskade dig just då

Lotta Enbergs orkester vinner Se & Hörs tv-sända meloditävling med låten Åh vad jag älskade dig just då.

1999 – Första musikalen

Lotta spelar Grace i Annie som visas på Göta Lejon i Stockholm. Bland medspelarna finns bland andra Sven-Bertil Taube.

1999
Frimärke och giftemål

Lotta avbildas på ett frimärke. Samma år gifter hon sig med sin nuvarande man, Patrik Ehlersson och familjen utökas med bonusbarnen Daniel, Jeanette och Johnny.

2000

2000 – Leder Melodifestivalen

Tillsammans med bland andra Arja Saijonmaa, Elisabeth Andreassen, Lena Philipsson och Carola Häggkvist leder Lotta Melodifestivalen. Hon tar också anställning som musiklärare för första gången sedan hon gick ut musikhögskolan. Arbetsplatsen är högstadieskolan i Floda.

2001 – Julshow i Göteborg

Lotta gör sin första egna show – en julshow på Kajskjul 8 i Göteborg.

2002 – Kikki, Bettan & Lotta

Lotta är med i Melodifestivalen tillsammans med Kikki Danielsson och Elisabeth "Bettan" Andreassen. Trion slutar på tredje plats med låten Vem é dé du vill ha. Bidraget tar sig vidare från delfinalen i Falun och slutar trea i Globen. Afro-Dite vinner med Never Let It Go.

2002 – Tre stjärnor på samma scen

Efter sin medverkan i Melodifestivalen gör Kikki, Bettan & Lotta senare under året showen Tre stjärnor på samma scenRondo i Göteborg. Året därpå flyttade showen vidare till Cirkus i Stockholm.

2003
Sommar i P1

Lotta sommarpratar i P1.

2003 – Diggiloo-premiär

Premiärsommaren av Diggiloo, som består av tre konsertkvällar i Båstad, blir en succé och efterföljande år reser stjärnparaden ut i Sverige på turné.

2004 – Premiär för Lotta på Liseberg

Lotta och allsången flyttar in på Liseberg när Lotta på Liseberg har premiär 2004 på Stora scenen.

2005 – Fame Factory

Lotta är rektorFame Factory i Kanal 5, där bland andra Linda Bengtzing är en av eleverna.

2005 – Årets göteborgare

Lotta blir vald till Årets göteborgare och tilldelas även Lasse Dahlqvist-stipendiet.

2005 – Allsång i december

Under vintern 2005 startar JulLotta på Liseberg – allsångskvällar på vintern.

2007 – Arlövsrevyn

Lotta medverkar i Arlövsrevyn under våren där hon spelar mot bland andra Sven Melander.

2008 – Team Lotta i Körslaget

Lotta leder sin egen kör i programmet KörslagetTV4.

2008 – Diggiloo-räv

Lotta gör sjätte raka sommarturnén med showen Diggiloo.

2008 – Bingo-Lotta

Utses till ny programledare för Bingolotto i TV4 – ett program hon fortsätter att leda fram till 2011.

2009 – Lotta på Liseberg blir TV

Allsångskvällarna från Lisebergs stora scen börjar sändas i TV4. Samma år får Lotta motta Liserbergsapplåden, ett pris hon tilldelas för att ha gjort "Sverige gladare".

2012
Melodifestivalen med Christer Sjögren

Tillsammans med Christer Sjögren ställer Lotta upp i Melodifestivalen med låten Don't Let Me Down. Låten tar sig vidare från delfinalen i Malmö och får tävla i Andra chansen. Där blir bidraget utslaget av Torsten Flinks låt Jag reser mig igen. Efter Melodifestivalen ger sig Lotta och Christer ut på en gemensam julturné tillsammans med Gunhild Carling.

2013
Diggiloo och Liseberg

Under sommaren ger sig Lotta ut på turné tillsammans med Diggiloo-gänget. Hon fortsätter också att leda Lotta på Liseberg i TV4.

2014
Let's Dance

Lotta och danspartnern Alexander Svanberg är ett av paren som ställer upp i TV4:s Let's Dance. Det börjar stapplande, men efter några veckor blir Lotta ett med dansen. Den poängmässiga höjdpunkten blir rumban där en enig jury spadar upp åtta efter åtta. Paret lämnar tävlingen efter avsnitt sju.